Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Βαμβακια

Η πρωτη μου μεταφορα ελαχε να ειναι στα βαμβακια.Βλεποντας οτι τα μελισσακια δεν γεμιζουν με μελι αποφασισα να κανω τη μεταφορα.Η αποσταση απο το χωριο μου ειναι 4 χιλιομετρα ελπιζω οτι δεν θα γυρισουν πισω.Συγχρονως ηταν και η πρωτη μεταφορα με  το καινουργιου τρειλερ,ολα πηγαν καλα αλλα ο ιδρωτας ετρεχε ποταμι.Ραντεβου στην  επομενη ανθοφορια που ελπιζω να ειναι το πευκο.





Απο το βιβλιο του Ανδρεα Θρασυβουλου "Πρακτικη Μελισσοκομια"

Βαμβάκι:(Gossypium hirsutum) Η έκκριση νέκταρος από το άνθος του βαμβακιού ξεκινά μερικές ώρες μέχρι και ημέρες πριν να ανοίξει το άνθος και σταματά όταν τα πέταλα αλλάξουν χρώμα από άσπρο σε ροδοκόκκινο. Η νεκταροέκκριση ευνοείται από μαλακό καιρό με θερμοκρασίες από 25-35°C και υψηλή εδαφική υγρασία. Το νέκταρ από τα άνθη του βαμβακιού, είναι πλούσιο σε ζάχαρα (30-70%) αλλά δεν προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες λόγω των χαμηλών ποσοστών σουκρόζης που περιέχει. Αντίθετα οι μέλισσες προσελκύονται περισσότερο στο νέκταρ που εκκρίνεται από εξωανθικά νεκτάρια που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά των βρακτίων φύλλων, καθώς επίσης στη βάση και τους νευρώνες των φύλλων. Το νέκταρ που παράγεται από τους αδένες αυτούς, είναι πλούσιο σε ζάχαρα και γίνεται ακόμη πλουσιότερο με την παθητική εξάτμιση του νέκταρος. Οι μέλισσες μαζεύουν μεγάλες ποσότητες μελιού από τα εξωανθικά νεκτάρια που εκκρίνουν νέκταρ για 2,5-3 περίπου εβδομάδες τον Αύγουστο. Η γύρη του βαμβακιού δεν προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες, το μέλι είναι ανοικτόχρωμο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.  Μεγάλο πρόβλημα για τις μέλισσες είναι οι ραντισμοί με εντομοκτόνα υψηλής μελισσοτοξικότητας στην ανθοφορία. Οι μεγάλες απώλειες μελισσών αποθαρρύνει τους μελισσοκόμους οι οποίοι αποφεύγουν την καλλιέργεια. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η πρόσφατη χρησιμοποίηση υβριδίων ή σειρών βαμβακιού με μικρή νεκταροέκκριση τα οποία δεν τα επισκέπτονται οι μέλισσες (Τσέλιος και Θρασυβούλου, 1989). Παρά τα προβλήματα το βαμβάκι τον Αύγουστο, είναι μία από τις κύριες πηγές νέκταρος για τον Έλληνα μελισσοκόμο. 

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Πυροσφραγιδα EL54/444


Ηρθε η ωρα να πυροσφραγισω τις κυψελες.Αφου πρωτα πηρα τον κωδικο μου απο τη διευθυνση γεωργιας,εκανα μια βολτα στα μελισσοκομικα καταστηματα για αγορα πυροσφραγιδας.
Τωρα καταλαβα την εκφραση'' καραφλιασα''.Η φθηνοτερη ειχε 40€ και η ακριβοτερη 70€
Δυο πλακες σιδερο απο 40-70€ το θεωρω τουλαχιστον κοροιδια.
Με επιασε και η τσιγκουνια μου, ηθελα να μπω και στο ματι του Γιωργου του Electromelissa που εσκασε τα 70€ και αρχισα τις πατεντες.
Πηρα μια πλακα σιδερο προσαρμοσα τους αριθμους,τους τρυπησα και τους περτσινωσα με περτσινια μπρουντζου.

Βρηκα ενα παλιο σκαλιστηρι κηπου και κολλησα πανω του την πλακα με τους αριθμους.
Στη συνεχεια βιδωσα μια σιδηρογωνια στο σκαλιστηρι σε τετοιο υψος ωστε να χωρα το φλογιστρο.

Το αποτελεσμα σχετικα καλο,αργει να ζεστανει την πλακα ισως θελει μεγαλυτερη πιεση το φλογιστρο,αλλα εκανα τη δουλεια μου και με καποιες μικρες βελτιωσεις νομιιζω οτι θα γινει τελειο.
Καθε προταση ευπροσδεκτη.Εβαλα και στον κουμπαρα 70€.