Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΥΚΟ

Τα τελευταία χρόνια τα πεύκα στις αστικές και περιαστικές περιοχές της Ελλάδας απειλούνται από τη βαμβακίαση, ασθένεια που προκαλείται από το κοκκοειδες έντομο Marchalina hellenica (Monophlebus hellenicus) ελλ.μαρσαλίνα, που ζει στο φλοιό τους παρασιτικά και παράγει μελιτώδεις εκκρίσεις. Οι εκκρίσεις αυτές συλλέγονται από τις μέλισσες προκειμένου να φτιάξουν πευκόμελο που αποτελεί και 60% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Οι νεκρώσεις παρατηρούνται σε άτομα πεύκης με επιβαρυμένη φυτοϋγειονομική κατάσταση, με περιορισμένο ζωτικό υπέργειο και υπόγειο χώρο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε φυσικά δάση χαλεπίου πεύκης τα οποία εκμεταλλεύονται μελισσοκομικά δεκάδες χρόνια, οι βλάβες από το Marchalina hellenica είναι αμελητέες και ουδέποτε υπήρξε ένδειξη επιδημίας.
Αντίθετα στις περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα "πιέζει" το βιολογικό χώρο του πεύκου, και σε συνδυασμό με την απροθυμία των ανθρώπων να φροντίσουν τους οργανισμούς αυτούς (κλάδεμα, καθαρισμός, προστασία ριζικού συστήματος) φαίνεται πως οι ζημιές είναι σημαντικές. Η επιδημία αυτή ξεκίνησε το 2000, όταν το Υπουργείο Γεωργίας της Ελλάδας αποφάσισε τον εμβολιασμό των πεύκων με μαρσαλίνα σε μαζική κλίμακα, προκειμένου να γίνουν μελιτοφόρα και να αυξηθεί η παραγωγή πευκόμελου. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με χημική καταπολέμηση.Αντιγραφη απο τη Βικιπαιδεια.



ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στη φιλοξενη αυλη του Χρηστου Κογκαλιδη.Χρηστο ευχαριστω για τη φιλοξενια και την προθυμια σου για οποιου ειδους βοηθειας.Νασαι γερος με πολλα μελια.



















Η ζυγαρια του Χρηστου που μας δινει πολυτιμες πληροφοριες.






6 σχόλια:

naxios είπε...

Καλημερα σε ολους,καλη επιτυχια σ'εσενα και τον Χρηστο τον ευχαριστουμε,απ'οτι εκτιμω τα πηγες περιοχη Αγ.Νικολαου,εμεις απο την Παρασκευη τα πηγαμε περιοχη φυλακων Κασανδρα,εχετε τιποτα στοιχεια πως παει η περιοχη?

Exagono είπε...

Βαγγελη πληροφορηση ειναι η ζυγαρια του Χρηστου.Για Κασσανδρα δεν ξερω, αν καποιος συναδελφος ειναι στην περιοχη ας ενημερωσει.

glam είπε...

Η 7η στην τελευταία φώτο, μήπως ξεχάστηκε κλειστή;
Δεν βλέπω πόρτα μπροστά!

Καλά μέλια.

Exagono είπε...

Γιωργο κανε κλικ πανω στη φωτο,θα δεις την κυψελη ανοιχτη,απο κατω ειναι η ζυγαρια του Χρηστου Κογκαλιδη
που μεταδιδει μηνυμα στο κινητο για το βαρος της κυψελης.

IxNiLaTiS είπε...

Φόρη, το κείμενο από τη Βικιπαιδεια είναι απλά προπαγάνδα (άρες μάρες κουκουνάρες). Τίποτα από αυτά δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, και τα δένδρα ΔΕΝ κινδυνεύουν από τον "εργάτη". Αν ήταν έτσι, τότε η Θάσος θα είχε μείνει φαλακρή. Στην περιοχή μου έχουν ξεραθεί και μή παρασιτισμένα πεύκα.

Ερευνώντας και μαθαίνω είπε...

Φόρη
φυσιολογικά θα πάω Χαλκιδική Παρασκευή βράδυ,θα σε πάρω τηλ. να σε ενημερώσω την Παρασκευή κι αν βολέψει έλα να τα π(ι)ούμε και από κοντά.